Μπορεί να αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της οργάνωσης, αλλά το προσκλητήριο είναι αυτό που θα μεταφέρει λίγο από τον αέρα και τον τόνο του γάμου σας, πριν αυτός καν ξεκινήσει! Τα προσκλητήρια θα δώσουν την πρώτη εντύπωση στους καλεσμένους σου, για το ύφος της μεγάλης σας μέρας! Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να περάσεις στα… ψιλά το σχεδιασμό και την εικόνα τους! Είναι ο προάγγελος του γάμου σας. 

 

Πώς έχεις φανταστεί το προσκλητήριο σου;

Υπάρχουν πάρα πολλά σχέδια για να διαλέξεις! Κλασσικά, μοντέρνα, μινιμαλιστικά, ρομαντικά, vintage, και πολλά πολλά άλλα στιλ, ανάμεσα στα οποία θα βρεις αυτό που θα εκφράζει καλύτερα το concept του γάμου σου!

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις είναι να βρίσκεται σε αρμονία το προσκλητήριο, με την αισθητική και το concept που έχεις καταλήξει στο μυαλό σου για τη σημαντική σας μέρα.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις λοιπόν, είναι να ζητήσεις ιδέες και λύσεις από τον επαγγελματία γάμου που έχεις επιλέξει για το προσκλητήριό σου.

Δεν έχεις βρει ακόμα κάποιον; Αναζήτησε τον δικό σου, ανάμεσα στους επιλεγμένους επαγγελματίες γάμου, στην εφαρμογή Ατζέντα Γάμου!

Η Ατζέντα Γάμου συγκέντρωσε μερικές ιδέες για να διαλέξεις: 

        

Κάνε τη σωστή προετοιμασία:

Γενικά το προσκλητήριο, είναι από τα πρώτα πράγματα στη λίστα σου, οργανώνοντας έναν γάμο. Σκέψου ότι οι καλεσμένοι σου θα πρέπει να παραλάβουν τα προσκλητήριά τους τουλάχιστον 1 με 1,5 μήνα πριν.  Ξεκίνα λοιπόν τις προετοιμασίες σου, ετοιμάζοντας τη λίστα καλεσμένων εκκλησίας και δεξίωσης.  Μόνο έτσι θα μπορέσεις να υπολογίσεις το σωστό αριθμό  με προσκλητηρίων που θα χρειαστείς. Καλό είναι να προνοήσεις και για τους καλεσμένους της τελευταίας στιγμής (ναι θα υπάρξουν και τέτοιοι καλεσμένοι) και να παραγγείλεις έξτρα 10-15 προσκλητήρια, για παν ενδεχόμενο.

Τι περιλαμβάνει το προσκλητήριο;

 1. Τα ονόματα σας
 2. Τα ονόματα των κουμπάρων
 3. Τα ονόματα των γονιών σας
 4. Τοποθεσία γάμου
 5. Ημερομηνία και ώρα
 6. Λίστα γάμου ή τραπεζικός λογαριασμός (προεραιτικό)

Μερικά tips που θα πρέπει να έχεις κατά νου: 

 1. Να μην είναι παραφορτωμένο με εικόνες, σχέδια και περίεργες γραμματοσειρές.
 2. Να είναι σαφές. Αυτό που χρειάζεται ο καλεσμένος σου είναι να καταλαβαίνει που και πότε τον καλείς. Η σαφήνεια και η απλότητα είναι τα μοναδικά στοιχεία που χρειάζεται! Περιττές πληροφορίες και φλυαρίες, απορρίπτονται.
 3. Να είναι ευανάγνωστο. Προσοχή, μην επιλέξεις κάποια πολύ περίεργη ή καλλιγραφική γραμματοσειρά, γιατί πιθανόν να μην μπορεί να διαβαστεί από έναν πιο ηλικιωμένο άνθρωπο.
 4. Διακοσμητικό: να είναι ίδιο με αυτό της μπομπονιέρας! Αν επιλέξεις να στολίσεις το προσκλητήριό σου, με ένα διακοσμητικό σύμβολο από ασήμι, μέταλλο ή κεραμικό, φρόντισε οπωσδήποτε να δώσεις τον ίδιο τόνο και στη μπομπονιέρα σου.  Το ίδιο ισχύει και για το μοτίβο/ σχέδιο που θα επιλέξεις: θα πρέπει να υπάρχει κοινό θέμα με τη μπομπονιέρα.
 5. Αν το σημείο που θα κάνεις τη Δεξίωση σου είναι δύσκολα προσβάσιμο, θα πρέπει να βάλεις ένα μικρό χάρτη, ώστε να τους καθοδηγήσεις.
  Λίστα Γάμου: Τραπεζικό Λογαριασμό ή Λίστα Γάμου
 6. Προσοχή: Να ελέγξεις τη μακέτα για ορθογραφικά και άλλα λάθη.

Πως προσφωνώ τον καλεσμένο μου;

Γράφοντας το όνομα του καλεσμένου στον εξωτερικό φάκελο, χρησιμοποιούμε πάντα αιτιατική κλίση. Πως  είθισται να προσφωνούμε τους καλεσμένους ανάλογα με τη περίπτωση:

Σε παντρεμένο ζευγάρι:
(π.χ. Αξιότιμη οικογένεια Γεωργίου Κώστα. Εάν δεν θέλετε τόση επισημότητα μπορείτε να παραλείψετε το αξιότιμη).

Σε ζευγάρι που δεν είναι παντρεμένο: 
(π.χ. Κύριο Γεωργίου Κώστα – Κυρία Βασιλοπούλου Μαρία, ή και χωρίς το “κύριο – κυρία” εάν αφορά ένα πιο οικείο ζευγάρι).

Σε εργένη- φιλικό πρόσωπο: 
(π.χ.Γεωργίου Κώστα, Βασιλοπούλου Μαρία)

Σε εργένη –μεγαλύτερης ηλικίας ή όχι και τόσο οικείο πρόσωπο:
(π.χ. Κύριο Γεωργίου Κώστα, Κυρία Βασιλοπούλου Μαρία

Σε κοντινούς μας φίλους:
(π.χ. Κώστας- Μαρία)

Σε πολύ κοντινά συγγενικά πρόσωπα:
(π.χ. Στην αγαπημένη μου θεία)

Πώς να τα μοιράσεις εύκολα και γρήγορα;

Μην σου φαίνεται εύκολο το task της διανομής! Προσοχή: όσο πιο γρήγορα αρχίσεις το μοίρασμα των προσκλητηρίων, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσεις! Ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων που θα έχεις, χρειάζονται και ο ανάλογος χρόνος και η προσπάθεια για να τα μοιράσεις. Ξεκίνα εγκαίρως λοιπόν! Για να τα μοιράσεις εύκολα και γρήγορα, επιστράτευσε συγγενείς και φίλους!