Θυμηθείτε τον εαυτό σας καλεσμένο σε γάμο. Ήταν όλα τέλεια; Δεν μπορεί….σίγουρα θα υπήρξε κάποιο λάθος ή κάποια παράλειψη στην οργάνωση που να σας είχε εκνευρίσει. Εμείς στην Ατζέντα Γάμου, είμαστε 100% σίγουροι, ότι όλοι έχουμε από μία κακή ιστορία, καλεσμένου σε γάμο, να διηγηθούμε!

Πως μπορείτε όμως, να εξαλείψετε τις “κακές αναμνήσεις” από τον δικό σας γάμο; 

 

Statement: Ο καλεσμένος ποτέ μα ποτέ, δεν θα σας πει ανοιχτά, τί τον εκνεύρισε στο γάμο σας -ευτυχώς για εσάς. Πόσο μάλλον να παραδεχτεί ευθαρσώς, ότι δεν πέρασε καλά ή ότι βαρέθηκε μέχρι θανάτου! Αντιθέτως, αποχαιρετώντας σας -νιώθοντας ο ίδιος μεγάλη ανυπομονησία και χαρά καθώς φεύγει από τη δεξίωση- θα σας δηλώσει με επιτηδευμένο στόμφο, πόσο όμορφα πέρασε και πόσο υπέροχα ήταν όλα…

ΟΚ, ας μην είμαστε υπερβολικοί, μπορεί και να υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό, δηλαδή όντως να πέρασε καλά, σε γενικές γραμμές. Οι λεπτομέρειες όμως, που μπορεί να εκνευρίσουν έναν καλεσμένο σε έναν γάμο, εξακολουθούν να υπάρχουν και, πιστέψτε μας,  δεν λυπούνται κανέναν! 

Παρακάτω αναλύουμε διεξοδικά 11 από αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά και με ποιο τρόπο, αγαπημένοι μας μελλόνυμφοι,  μπορείτε να τις αποφύγετε! Διότι, ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, βεβαίως, βεβαίως…

 1. Τα τραπέζια

Να ξεκινήσουμε από το εξής: Δεν υπάρχει τίποτε πιο προσβλητικό από το να μην βρίσκουν το όνομά σου στην λίστα των καλεσμένων στην είσοδο της δεξίωσης, ενώ από πίσω σου περιμένουν ουρές «κανονικών προσκεκλημένων». Το πού κάθεται, ο κάθε καλεσμένος πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Να υπάρχει το όνομα του στη λίστα. Να μην αναγκάζετε τους υπεύθυνους του κτήματος να εφευρίσκουν λύσεις της τελευταίας στιγμής, ζητώντας γονατιστοί συγγνώμη για την ταλαιπωρία! Ο καλεσμένος σας ό,τι και να κάνετε, σε μία τέτοια περίπτωση θα ενοχληθεί ή τουλάχιστον θα του μείνει μία αμαυρωμένη εντύπωση. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε πολύ ξεκάθαρο το κάλεσμα του γάμου και της δεξίωσης σας, οργανωμένο σε τραπέζια με τον ορθό και σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό, να μην καθίσει ο καλεσμένος σας  με τους φίλους και γνωστούς του, και αντ’ αυτού να προσγειωθεί σε ένα τραπέζι αγνώστων, προσπαθώντας όλο το βράδυ να βρει κάτι να συζητήσει ή να βρει τρόπο διαφυγής! Τελικά, επειδή άνθρωποι είμαστε και λάθη γίνονται, σας έχουμε την ιδανική λύση: Οργανώστε τη λίστα των καλεσμένων σας εύκολα και γρήγορα  μέσω του ειδικού κουμπιού “Καλεσμένοι” στην εφαρμογή Ατζέντα Γάμου!

 1. Να πέσει ο γάμος σου στη λάθος ημερομηνία

Μη σου τύχει! Δεν θες πηγαδάκια ανδρών (συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού ή του κουμπάρου) με ακουστικά στα αυτιά, να ακούν κρυφά και συνωμοτικά, ως άλλοι κατεχόμενοι από τους Γερμανούς, Έλληνες, τον  τελικό του Champions League ή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου!  Όχι ότι ο γάμος σας, φυσικά δεν είναι η προτεραιότητα σε αυτήν – και σε κάθε άλλη περίπτωση- αλλά επειδή είναι σχετικά όλα, σε αυτή τη ζωή, φρόντισε να αποφύγεις τέτοιες σημαντικές  ημερομηνίες, όπως τελικούς ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, γιορτές, αργίες, άλλους οικογενειακούς ή σημαντικούς γάμους φίλων, κτλ.

 1. Μην αργείς!

Νύφη, προς Θεού: Μην αργήσεις κανά 45λεπτο να έρθεις στην εκκλησία. Ο γαμπρός θα  δείξει κατανόηση (άλλωστε μπορεί να έχει συνηθίσει στην καθυστέρηση ο άνθρωπος), οι καλεσμένοι σου που είναι στημένοι εκεί και περιμένουν με κρύο, ζέστη και βροχή, όμως όχι: Δεν σου φταίνε σε τίποτα! Γι’ αυτό μια καθυστέρηση της τάξης των 10-15 λεπτών είναι επιτρεπτή, παραπάνω όμως όχι. Αλλά και στη δεξίωση: Αν δεν έχετε βρει τρόπο να απασχοληθούν οι καλεσμένοι σου ανάμεσα στη τελετή και τη δεξίωση, αποφύγετε να αργήσετε να κάνετε την είσοδό σας στο χώρο. Τα μεγάλα χρονικά κενά και η αναμονή, μπορεί να κάνουν τους καλεσμένους σας να βαρεθούν ή να πεινάσουν.  Ή ακόμα χειρότερα, μπορεί να μεθύσουν περιμένοντας, στο μπαρ και …. να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο το πάρτι, αλλά με ανεπιθύμητα αποτελέσματα!

 1. Σερβίρετε το φαγητό στην ώρα του

Όσο νόστιμα και αν είναι τα welcome μεζεδάκια στο μπαρ, οι καλεσμένοι σας θα πεινάσουν, αν δεν σερβιριστούν τα κυρίως πιάτα,  στην ώρα τους. Να εξηγούμαστε: αν οι καλεσμένοι σας φάνε, ήδη  πεινασμένοι και πολύ αργότερα από ό,τι πρέπει, θα «βαρύνουν»! Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να χωνέψουν, αλλά ούτε και να χορέψουν! Τα κυρίως πιάτα λοιπόν, θα πρέπει να σερβιριστούν το πολύ μία ώρα, αφού φτάσουν οι καλεσμένοι στο χώρο της δεξίωσης και το πολύ μισή ώρα, αφού φτάσει το ζευγάρι. Μην ξεχάσετε να συνεννοηθείτε  με τον υπεύθυνο του catering ή του κτήματός για τα χρονοδιαγράμματα.

 1. Δεν χόρτασα!

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν πεινασμένο καλεσμένο! Γι’ αυτό  φροντίστε να υπάρχει αρκετό φαγητό στα τραπέζια ή δυνατότητα refill πιάτου. Μια καλή λύση είναι και ένας μικρός μπουφές με μεζεδάκια διαθέσιμα σε αυτούς που μπορεί να μην χόρτασαν! Μίληστε για το θέμα με τον υπεύθυνο του μενού, οπωσδήποτε.

 1. Μουσική για όλα τα γούστα

Είτε οργανώνετε παραδοσιακό γάμο ή είστε λάτρεις της latin/pop/techno μουσικής, η playlist, δεν θα πρέπει να αναλωθεί μόνο στα δικά σας αγαπημένα είδη. Καλύψτε όλα τα γούστα για να ευχαριστηθούν όσοι δυνατόν περισσότεροι γίνεται.  Γι’ αυτό μην ξεχάσετε να μιλήσετε διεξοδικά με τον DJ σας, προκειμένου να κάνετε όλους τους καλεσμένους σας να σηκωθούν στη πίστα! Επίσης, καλά τα slow και πιο μελαγχολικά κομμάτια, αλλά βρε παιδιά…. γάμο και χαρά έχουμε: Μην τη βγάλετε όλο το βράδυ με καψουροτράγουδα! Φιλική συμβουλή!

 1. Γάμος σε εξωτερικό χώρο

Συμφωνούμε όλοι: ο γάμος κάτω από τα αστέρια, είναι υπέροχος! Όμως τι γίνεται όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν;  Φυσικά δεν μπορείτε να εκβιάσετε τις καταστάσεις. Αν ο καιρός δεν είναι ο κατάλληλος για έξω, θα πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει ένα Plan B.  Αν έχετε να κάνετε με πολύ κρύο ή ζέστη ή ακόμα και με βροχή, θα πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει εσωτερικός  χώρος διαθέσιμος , ικανός να σας βολέψει όλους μια χαρά!

 1. Χαιρετίστε τους όλους!

Είναι αγγαρεία για πολλά ζευγάρια, αλλά είναι απαραίτητη: η γύρα του ζευγαριού στα τραπέζια για να χαιρετίσει τον κόσμο.  Είναι δείγμα καλής διάθεσης, ευγένειας και σεβασμού προς τους καλεσμένους σας, που μπορεί να ταξίδεψαν από πολύ μακριά για να παρευρεθούν στο γάμο σας. Μην παραλείψετε λοιπόν, αυτήν την τυπική διαδικασία της χαιρετούρας στα τραπέζια.

 1. Πρόσβαση σε όλους!

Σιγουρευτείτε ότι στο χώρο της δεξίωσής σας παρέχετε άνεση, σε όλους τους καλεσμένους σας:  σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους, αλλά και μικρά παιδιά και γονείς. Ειδικοί χώροι για παιδιά και υπηρεσία παιδικής απασχόλησης, τουαλέτες με αλλαξιέρες για μωρά και ειδική πρόσβαση για αναπηρικά αμαξίδια είναι απαραίτητα. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται πρόσβαση, σε όλους τους χώρους, για όλους τους καλεσμένους!

 1. Αποφύγετε τις ουρές!

Για να αποφύγετε τις ουρές στον μπουφέ, στο μπαρ ή στο σερβίρισμα του κοκτέιλ και του παγωτού/ γλυκού, καλό είναι να έχετε προνοήσει και να έχετε τοποθετήσει το ανάλογο αριθμό υπαλλήλων, για τον αριθμό των καλεσμένων σας. Για παράδειγμα ένας bartender, συνήθως αντιστοιχεί σε 50-60 άτομα.

 1. Ποτό επί πληρωμή

Μεγάλο λάθος! Αν αποφασίσατε να προσφέρετε open bar στους καλεσμένους σας, κάντε το ολοκληρωμένα: δηλαδή δωρεάν! Φανταστείτε πως θα νιώθατε εσείς αν πηγαίνατε στο bar να παραγγείλετε το martini σας και σας ζητούσαν χρήματα! Ντροπή;