Ο τελετή έγινε στην εντέλεια, η δεξίωση ξεπέρασε τις προσδοκίες σου, και η ημέρα του γάμου σου έφτασε να γίνει μία από τις ομορφότερες της ζωής σου! Το χαρήκατε με τη ψυχή σας και χαλαρώσατε κιόλας 1-2 μέρες μετά στο εξοχικό ή σε ένα μίνι γαμήλιο ταξιδάκι- απόδραση! Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σας ζητήσουμε συγγνώμη που σας το χαλάμε- μακάρι όλα τα ωραία να κρατούσαν για πάντα, το έχουμε ξαναπεί. Δυστυχώς σας έχουμε νέα: Back to reality! Η ζωή προχωρά, μαζί και οι υποχρεώσεις της… Συγκεντρώσαμε λοιπόν, μερικά… μικρά θεματάκια που θα πρέπει να φροντίσεις μετά το γάμο σου, ώστε να κλείσεις όλες τις σημαντικές υποχρεώσεις σας και να αρχίσεις πλέον να απολαμβάνεις ήρεμη και ελεύθερη τον έγγαμο βίο!

Επικίνδυνες αποστολές: Αλλαγή δώρων!

Τι και αν φτιάξατε λίστα γάμου, δυστυχώς δεν καταφέρατε να γλιτώσετε από τα πλέον κλασσικά -και άχρηστα θα συμπληρώναμε εμείς- δώρα ενός γάμου: φοντανιέρες, σεμεδάκια, κορνίζες, πετσέτες και σεντόνια, σαλατιέρες, κτλ… Φροντίστε να αλλάξετε λοιπόν, τα ανεπιθύμητα ή διπλά δώρα, όσο πιο σύντομα γίνεται. Ελέγξτε προσεκτικά τις ημερομηνίες αλλαγής, καθώς το κάθε κατάστημα δίνει διαφορετικές προθεσμίες και μπορεί να έχετε πρόβλημα στις επιστροφές.

Φύλαξε με ασφάλεια το νυφικό σου

Ό,τι χρηματικής αξίας νυφικό και αν φόρεσες, η συναισθηματική του αξία είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη για σένα.  Γι’ αυτό θα πρέπει να το φροντίσεις σωστά, για να διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Πήγαινέ το νυφικό σου σε ένα καλό  καθαριστήριο. Αν δεν έχεις κάποιο υπόψη σου, μπορείς να ζητήσεις συστάσεις, από τον οίκο στον οποίο το έραψες.  Αφού λοιπόν το αφήσεις για καθάρισμα, μετά από περίπου μία εβδομάδα το παραλαμβάνεις σαν καινούριο! Λογικά θα πρέπει να στο επιστρέψουν, όχι μόνο καθαρό και μοσχομυριστό, αλλά μέσα σε ειδική συσκευασία που κλείνει αεροστεγώς. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται από τη σκόνη, τα ακάρεα και άλλους βλαβερούς παράγοντες. Τέλος, φύλαξέ το στη ντουλάπα σου σε δροσερό και χωρίς υγρασία σημείο. Έτσι, θα έχεις το νυφικό σου σαν καινούριο, για πολλά πολλά χρόνια, ώστε να το θαυμάζεις εσύ- και ποιος ξέρει, ίσως και τα παιδιά και τα εγγόνια σου! Εξάλλου, αν δεν είναι πολύ ντεμοντέ, μπορεί στο μέλλον να το φορέσει και κάποια απόγονή σου! Ποτέ δεν ξέρεις!

Στείλε ευχαριστήριες κάρτες

Σκέψου λίγο: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αξίζουν ένα «ευχαριστώ» μετά το γάμο σου; Μπορεί να είναι στενοί φίλοι, σημαντικοί άλλοι ή μέλη της οικογένειας. Μπορεί να είναι κάποιος συγγενής ή φίλος που ταξίδεψε από πολύ μακριά για να παραστεί στο γάμο σας ή κάποιος που βοήθησε πολύ σε όλη την προετοιμασία του. Ίσως ακόμη να πρέπει να ευχαριστήσεις κάποιον που σας έκανε ένα δώρο πολύ μεγάλης αξίας. Μπορεί να θες να ευχαριστήσεις και κάποιον επαγγελματία που ξεχώρισες, για τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσέφερε στη δεξίωση ή στην τελετή σας. Καλό θα ήταν να στείλεις τις ευχαριστήριες κάρτες σου, έως και 3 μήνες μετά το γάμο, ώστε να βρείτε και τον απαραίτητο χρόνο να τις γράψετε σε πιο προσωπικό τόνο, οι ίδιοι. Θυμήσου ότι ο άνθρωπος που θέλεις να ευχαριστήσεις ήταν παρών στο γάμο σου με τη καρδιά του, εκφράζοντας την αγάπη και τη χαρά του! Γι’ αυτό πρέπει να τον ευχαριστήσεις με τη σειρά σου με ένα αληθινό και ειλικρινές γράμμα.  Σε όποιον και να απευθύνετε την ευχαριστήρια επιστολή, σίγουρα πρόκειται για μία ευγενική χειρονομία που δεν θα τον αφήσει ασυγκίνητο.

Αξιολόγησε τους επαγγελματίες του γάμου σου

Με όποιο κριτήριο και αν επέλεξες τους επαγγελματίες του γάμου σου (είτε από συστάσεις φίλων ή από το διαδίκτυο) είναι πάντα καλό να τους δίνεται μία ανατροφοδότηση μετά το γάμο για τις επιδόσεις τους. Με λίγα λόγια, εξήγησέ τους, πως τα πήγαν! Μείνατε ευχαριστημένοι; Αν έπρεπε να βελτιωθεί κάτι, τι θα ήταν αυτό; Μπορείτε είτε να τους στείλετε ένα e-mail ή να τους γράψετε στον ιστότοπο τους ή το Facebook. Η αξιολόγηση είναι χρήσιμη για επόμενους δυνητικούς πελάτες, αλλά και για τους ίδιους τους επαγγελματίες, καθώς θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν περαιτέρω στο εξής! Προσοχή όμως: η αξιολόγηση που θα κάνετε, θα πρέπει να είναι ειλικρινής, θετική, καλοπροαίρετη και με στόχο να βοηθά, όχι κακόβουλη και αρνητική, με μοναδικό σκοπό να δυσφημίσει. Μόνο έτσι έχει νόημα!

«Κατέβασε» το site του γάμου σου

Αρχικά, θα πρέπει να σου δώσουμε συγχαρητήρια, αν είχες φτιάξει site για το γάμο σας!  Όχι μόνο γιατί αξιοποίησες στο μέγιστο τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των καλεσμένων σου (με χρήσιμες πληροφορίες για τη τοποθεσία, την ώρα, για ηλεκτρονική επιβεβαίωση, για λίστα δώρων, κτλ) αλλά και γιατί προφανώς χρησιμοποιείς μέσα, που στο εξωτερικό μπορεί να είναι διαδεδομένα, αλλά στην Ελλάδα παραμένουν ακόμη σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό. Μην ξεχάσεις λοιπόν, να κατεβάσεις το site του γάμου σας,  για να μην υπάρχουν αιώνια τα στοιχεία και οι φωτογραφίες σας στο διαδίκτυο!

Δήλωσε το γάμο στο ληξιαρχείο

Θα κλείσουμε με κάτι πολύ ελληνικό και σημαντικό: Γραφειοκρατία! Η δήλωση του γάμου σας, θα πρέπει να γίνει στο ληξιαρχείο του δήμου που τελέστηκε, μέσα σε 40 μέρες! Προσοχή: Δεν θα πάτε στο ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας σας, αλλά στο ληξιαρχείο της περιοχής που κάνατε το γάμο.  Εκεί θα πρέπει να έχετε μαζί σας τη βεβαίωση της τέλεσης του μυστηρίου, που σας έδωσε ο ιερέας (στην περίπτωση θρησκευτικού) ή ο δήμαρχος/αντιδήμαρχος (για πολιτικό γάμο).  Σε αυτά τα επίσημα έντυπα αναφέρονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία: ονοματεπώνυμα, ημερομηνία, κτλ. Στο ληξιαρχείο μην ξεχάσετε να έχετε μαζί, τις ταυτότητες σας. Αν πάλι δεν μπορείτε να πάτε μαζί, υπάρχει δυνατότητα να πάει μόνο ο ένας εκ των δύο, έχοντας όμως και τις δύο ταυτότητες. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να πάει κανένας από τους δύο, υπάρχει η δυνατότητα να πάει τρίτο άτομο νόμιμα, με δική σας εξουσιοδότηση. Αν πρόκειται για τον δεύτερο γάμο σας με το ίδιο άτομο, δηλαδή αν έχετε κάνει πρώτα πολιτικό και δευτερευόντως θρησκευτικό, ο γάμος θα πρέπει να δηλωθεί στο ίδιο ληξιαρχείο.  Στην περίπτωση που… ξεχαστείτε και περάσουν οι 40 μέρες, θα πρέπει να προσκομίσετε ένα επιπλέον παράβολο που θα προμηθευτείτε από την εφορία. Το ύψος του ποσού για το παράβολο, εξαρτάται από τις ημέρες της καθυστέρησης.